Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

David Simonsen és az 1925-ös Jeruzsálemi Ki-Kicsoda

A Dán Királyi Könyvtár 2009-ben tette digitális formában elérhetővé David Simonsen kéziratgyűjteményét, amely 1932-ben, a tudós  rabbi halálát követően került az intézmény tulajdonába.

A mintegy 20 országból származó, 193 kötetnyi, 26 ezer oldalnyi digitalizált kéziratanyag megjelenítése lapozható (vigyázat: jó irányba lapozzunk!), felnagyítható, mondhatni: kézreálló formában történik. A gyűjtemény nagyrészt halachikus szövegeket, Talmud-részleteket tartalmaz, valamint megtalálható benne az egyetlen Dániában fellelhető – feltehetően 12. századi – geniza-töredék. (Ha már geniza, hadd hívjam fel a figyelmet a Friedberg Genizah Project-re, amelynek célja a genizákból előkerült kéziratok, töredékek komputeres feldolgozása: digitalizálása, bibliográfiai leírása, online katalógusba gyűjtése és kereshetővé tétele a projekt honlapjáról elérhető interfészen keresztül.)

A könyvtár honlapja rövid életrajzi ismertetőjében idézi Simonsennek, az egykori dán főrabbinak, nem mellesleg a Koppenhágai Egyetem professzorának egy 1925-ös keltezésű levelét, amelyet az éppen Közel-Keletre elutazni szándékozó koppenhágai orvosnak, Louis Frænkelnek írt. A levélben a rabbi felsorolja azoknak a jeruzsálemi ismerőseinek a neveit, akiket – vélekedése szerint – Frænkelnek érdemes lesz jeruzsálemi tartózkodása alatt felkeresnie. E levélről fogalmaz úgy az ismertető szerzője, hogy akár nevezhetnénk az ”1925-ös Jeruzsálemi Ki-Kicsodának”.

(A kéziratok után egyébként David Simonsen leveleit is digitalizálják. A projektek megvalósítását két magánszemély, Harry és Annette Rosenberg szponzorálta.)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: