Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Megjelenési év a forradalmi naptár szerint

Egyeseknek talán kézenfekvő a megoldás, jómagam ugyanakkor úgy gondoltam, hogy minekutána hirtelenjében nem találtam a magyarországi nyomdászattörténeti munkákban s egyéb segédletekben erre utalást, és az interneten is hiába kutakodtam, valamint – nem utolsósorban – a szakértő kollégáktól se kaptam a kérdésre választ, talán nem fölösleges, ha e helyütt megemlékezem a problémáról, hátha akadnak még, akik belefutnak.

Egy francia könyv címlapján találtam a megjelenési évet ebben a formában feltüntetve: an X (1802). Hogy ez mit jelent? Az 1793-as esztendő, pontosabban 1792. szeptember 22-e, a köztársaság kikiáltásának napja az új, forradalmi időszámítás kezdete. A forradalmi naptár 1805-ig érvényben volt, így az ebben az időszakban Franciaországban megjelenő kiadványokon a megjelenés évét ilyesformán is jelölhetik. A naptár csak Franciahonban volt használatos, így a “gyengébbek kedvéért” a keresztény  időszámítás szerinti évszámot is feltüntették.

Abrégé

L’année 1793 (plus précisément le 22 septembre 1792) était le début de la nouvelle ère révolutionnaire en France (“l’ère des Français”), c’est pourquoi on trouve dans des livres anciens publiés en France des dates d’édition dans cette forme: an X (1802)
Naturellement, cela concerne notamment les livres édités en France à la fin du 18e siècle et au début du 19e siècle.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: