Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

A Lausanne-i Könyvtár együttműködése a Wikipediával

Mondogatom egy ideje, hogy a Wikipedia-szócikkek minőségi kontrollját a tudományos élet és a felsőoktatás szereplőinek bevonásával kellene megvalósítani. Ennek egyik módja, hogy bizonyos egyetemi szemináriumokon egy adott témában elkészítendő szócikk megszerkesztését szabják teljesítési feltételül.  Hallomásból tudom, hogy már Magyarországon is vannak ilyen kísérletek. A “Nagy Vállalkozásból” persze a könyvtárak sem maradhatnak ki.

A Lausanne-i Könyvtár és a Wikipedia együttműködésén alapuló Valdensia projekt keretében a tervek szerint a közeljövőben mintegy 800 Vaud kantonbeli személyiség életrajzával bővül majd az online enciklopédia. A projekt a hiteles tartalom garantálása mellett a vaud (vaudois) kulturális örökség széleskörű megismertetését tűzte ki célul. A szócikkeket a Wikipedia szellemében és alapelvei értelmében természetesen az internet közössége tovább bővítheti, korrigálhatja majd.

A megvalósítás menete: a könyvtár munkatársai az életrajzokat a saját rendszerükben hozzák létre, ezután a szövegeket importálják a Wikipediára, ahol megtörténik a szócikkek végső formába öntése. Ami bennem kérdésként egyből felvetődik: mit jelent közelebbről az életrajzok “saját rendszerben” történő rögzítése? Milyen adatformátumban történik mindez? Ésszerűnek tűnne az életrajzok besorolási rekordként való létrehozása, valahogy úgy, ahogy a Francia Nemzeti Könyvtárban történik, ahol a besorolási rekord jóval több kíván lenni, mint az authority kontroll eszköze. Nézzük csak meg, Kossuth Lajosról milyen információkat találunk a BnF-ben! Semmi nem utal arra ugyanakkor, hogy a Lausanne-i Könyvtár biográfiai adatbázisa, ahol például ráakadhatunk a magyar származású svájci (vaudi) író, Ferenc Rákóczy rövid életrajzára, az egyes szócikkeket besorolási rekordként használná, jóllehet vélekedésem szerint ez volna a lehető legtutibb, a más könyvtárakkal, adatbázisokkal való adatcsere lehetőségére is gondoló megoldás.

Hírdetés

One thought on “A Lausanne-i Könyvtár együttműködése a Wikipediával

  1. Visszajelzés: terrance

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: